in

24H Le Mans 2013 Highlights

Het komt weliswaar niet als een verassing, maar Audi heeft ook in 2013 de 24 uur van Le Mans gewonnen. Er reed de gehele race een Audi R18 e-tron Quattro aan de leiding maar het merk met de vier ringen moest er harder voor vechten dan ooit tevoren.

Na een wijziging in het reglement qua tankinhoud konden de drie R18 e-tron quattro’s gemiddeld per tank twee ronden minder afleggen dan concurrent Toyota. Door de extra pitstops moesten de Audi-coureurs snellere rondetijden op de baan rijden, de Audi’s hebben naar schatting 80 pk meer dan de Toyota’s en waren dus in staat om snellere rondetijden te draaien, waardoor de extra pitstops gecompenseerd werden.

Regenbuien zorgden telkens weer voor incidenten en maar liefst dertien neutralisaties zorgden voor een totale duur van ruim vijf uur achter de safety car. De winnende Audi R18 e-tron quattro liep 24 uur lang zonder een enkel probleem. Duval, Kristensen en McNish namen op zaterdagavond om 21.43 uur de leiding over en stonden die tot het vallen van de finishvlag op zondag om 15.00 uur niet meer af. Al snel veroverden de drie Audi-coureurs een voorsprong van een ronde op naaste concurrenten Davidson/ Buemi/Sarrazin, die ze tot het eind van de wedstrijd wisten vast te houden.

De beide andere Audi’s hadden pech. Oliver Jarvis liep een lekke band op waarmee hij bijna een volledige ronde moest afleggen en twee ronden verloor. De winnaars van de afgelopen twee jaar, Marcel Fässler (Zwitserland), André Lotterer (Duitsland) en Benoît Tréluyer (Frankrijk) verloren door het vervangen van de dynamo in totaal twaalf ronden. Met een indrukwekkende inhaaljacht werkten ze zich nog van de 24e naar de vijfde plaats op.

In de video hieronder zien we de hoogtepunten van Audi tijdens de 24 uur van Le Mans.

Video: Audi wint Le Mans 2013

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

WRC 2013 - Rally d'Italia Sardegna

WRC 2013 – Rally d’Italia Sardegna

IndyCar 2013 - Iowa Corn 250 Highlights

IndyCar 2013 – Iowa Corn 250 Highlights