in

De eerste Devel Sixteen; heeft hij de beloofde V16-motor met 5000 pk?!

De Bugatti Veyron was ooit de snelste auto ter wereld, dit record werd in 2010 gevestigd. Maar na 2010 bleef het verdacht stil in hypercar-land. Veel kleine fabrikanten riepen dat ze het snelheidsrecord wel even zouden verbreken, maar die projecten belandden vaak op een dood spoor. Toen verscheen er in 2013 op de autosalon in Dubai een wel heel ambitieus bedrijf: Devel. Een merk bedacht door drie broers uit de Verenigde Arabische Emiraten, met als missie de snelste straatauto ooit bouwen met een vermogen van 5.000 pk en een topsnelheid van 560 km/u. De Devel Sixteen!

Die auto moest in 2015 gereed zijn, maar dat lukte niet. Devel kwam terug op hun oorspronkelijk uitspraak en beloofde de Devel Sixteen in 2017 uit te brengen. Ook dat mislukte, het project was moeilijker dan verwacht. De beloofde 5.000 pk kon niet zomaar geleverd worden, hiervoor moest een unieke V16-motor met vier turbo’s ontwikkeld worden.  

Drie jaar geleden was Supercar Blondie een van de eerste personen ooit die in de Devel Sixteen mocht rijden, echter was dit wel een concept car. Sjeik Majid Al Attar, een van de bedenkers van de hypercar, beloofde in een gesprek met Supercar Blondie dat de eerste Devel Sixteen die op de markt zou komen 5.000 pk zou hebben.  

Destijds was Supercar Blondie erg enthousiast en kon ze niet wachten op de productieversie, en gelukkig voor haar is het wachten voorbij. De hypercar is in productie en de eerste versie is al verkocht, maar Sjeik Al Attar heeft zich niet aan zijn belofte gehouden. De eerste Devel ‘Sixteen’ is helemaal niet voorzien van een V16 maar van een V8, deze produceert ‘slechts’ 2.000 pk. Uiteraard is dit alsnog een bizar vermogen maar Devel lijkt net als eerdere ambitieuze bedrijven de verwachtingen niet waar te kunnen maken.  

Zelf zegt Devel dat de eerstvolgende productie-auto een V16 zal hebben, maar ook deze zal de beloofde 5.000 pk niet leveren. Niet getreurd, er worden namelijk drie versies van de Devel Sixteen gemaakt. De V8-versie met 1.500 pk, de ‘normale’ Devel Sixteen die wel voorzien is van een V16 maar met 3.000 pk en de circuitvariant die de beloofde 5.000 pk moet leveren. Wanneer we deze uitvoering gaan zien weten we nog niet, we zijn daarom sceptisch maar ook benieuwd!

Ook nieuwsgierig geworden naar deze sciencefiction achtige auto? Supercar Blondie laat je alle details zien van de Devel Sixteen, check de video hier! 

Video: De eerste Devel Sixteen

author avatar
Jur Redacteur
Student Fontys Hogeschool Journalistiek. Droomt van een Volkswagen T1 Busje

Eén reactie

Laat een reactie achter
  1. Beetje een kloon van reeds bestaande auto’s samengepakt. Jaguar, Pagani.. maar goed. Wil eigenlijk alleen zeggen
    We weten nou dat harder willen gaan.. betekend dat je je door de lucht heen loopt te persen .. oftewel. Straaljagers gaan de lucht in.. op het land zit je gewoon aan de max voor wat betreft logica en redenering. Daarbij is er toch ook een knap staaltje techniek door de Bugatti afgeleverd.. ja.. kan allemaal altijd wel sneller.. maar hoeveel vermogen ga je moeten genereren om je onzinnige doel te willen realiseren.. bedoel gelukkig hebben ze het nog allemaal redelijk zuinig en milieuvriendelijk weten te houden.. maar goed.. en daarbij .. zorg dat je ketel klaar is.. ga je daarna lekker lopen krakélen over hoe geweldig je bent.. wanneer je ineens met iets wereld veranderend nieuws komt .. begrijp me absoluut niet verkeerd.. ik hou ervan om van al die schoonheden die over heel ons wereldje verdeeld zijn zo af en toe eens één paar al langskomen rijdend te adoreren voor wat ze zijn.. maar tja.. op een gegeven punt denk ik dat je alleen maar effeet je pak flappen naar ons alle wilt wapperen of zo.. bedoel, joh zover kan ik niet tellen.. niet voordat me levensduur op is in ieder geval.. maar goed. Wel weer effe verfrissend om effe niets te hoeven horen over verschijdene verschillen die er zijn tussen verschillende mensen op ons aller moeke aarde.. maar goed. Mensen zijn mensen.. en we mogen ons gewoon héél gelukkig prijzen om voor jezelf 100 % te weten
    wat jijzelf in je eigen bolletje kunt vinden. Da’s namelijk ook het enige bolletje waar het kan. We beleven allemaal ons “eigen normaal” en als we nou gewoon allemaal gaan doen tegen elkaar wat we al doen wanneer het een van onze ouderen betreft. Mèh, is het dan toch gewoon goed.. netjes wachten tot de ander uitgesproken is, opstaan in de bus.. hoeft niet alles maar goed te vinden.. maar in de basis moet het gewoon gebaseerd op wat het is.. doe niet bij een ander wat je voor jezelf ook niet wilt. En (ver)oordelen kan pas nadat je in het bezit bent van de benodigde hoeveelheid aan kennis die vereist is hiervoor. Hoef je ook eigenlijk niet écht zo heel erg veel te hoeven moeten verdragen, 😊 luitjes, nog een fijne dag allemaal. Ik ga liggen, gezicht uit
    .. Morgen mag in mss weer fris en fruitig ontwaken in alweer een nieuwe fijne nieuwe dag.

Reageer op deze video

KTM X-BOW GTX

KTM X-Bow GTX gaat kort tijdens Pöllauberg hillclimb

Supercar Madness

Supercar Madness bracht $50 miljoen aan hypercars naar TT Circuit Assen