in

24H Le Mans 2018 Highlights

Toyota doet als sinds 1985 mee aan de 24 uur van Le Mans, maar de Japanse fabrikant won de race tot deze editie nog nooit. In 2016 waren ze er extreem dichtbij, maar in een dramatische ontknoping viel de leidende TS050 twee minuten voor het einde stilviel waarna Porsche de overwinning in de schoot geworpen kreeg. Voor dat drama heeft men dit jaar revanche genomen, Toyota heeft eindelijk die felbegeerde Le Mans-overwinning op zak.

De #8 Toyota TS050 HYBRID die de 24H Le Mans 2018 heeft gewonnen heeft, werd bestuurd door de Toyota coureurs Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima en Fernando Alonso. Alle drie de coureurs hebben ervaring in de Formule 1, al is Alonso natuurlijk de enige die nog fulltime actief is in de koningsklasse. Het team begon vanaf de eerste startplaats aan de 86e editie van de bekendste langeafstandsrace ter wereld en reed samen met de zusterauto afwisselend aan kop.

Nadat Buemi een straf kreeg voor te hard rijden in een slow zone had de #7 Toyota van Mike Conway, Kamui Kobayashi en José Maria Lopez ineens 2 minuten voorsprong op de #8 Toyota. Maar in de nachtelijk uren reed Alonso een wereldstint en verkleinde het gat naar 40 seconden. Nadat de Spanjaard het stuur had overgegeven aan Nakajima was ook die ontketend, en passeerde vroeg in de ochtend de zusterauto voor de leiding.

Er volgden nog een aantal penalty’s voor beide Toyota’s, maar uiteindelijk kwam de zege niet meer in gevaar voor Sébastien Buemi, Kazuki Nakajima en Fernando Alonso. Laatstgenoemde heeft nu twee van de drie races voor zijn Tripple Crown doel binnen, en zal ongetwijfeld volgend jaar weer te zien zijn op de oval van Indianapolis. Maar eerst wil Alonso het FIA WEC-kampioenschap nog winnen.

G-Drive Racing domineerde de LMP2-klasse en Jean-Eric Vergne, bracht de auto van de Russische equipe over de finish. Gister werd echter bekend dat beide auto’s van het team niet door de technische keuring kwamen vanwege een illegaal onderdeel in de brandstofinstallatie. Omdat G-Drive Racing in beroep gaat blijft de uitslag voorlopig staan, maar een diskwalificatie ligt op de loer.

Zoals we eerder als schreven was de strijd om de overwinning in de GTE PRO-klasse het spannendst. Porsche kwam uiteindelijk mals eerste en tweede over de finish, gevolgd door de Ford GT’s. De enige overgebleven BMW M8 GTE, van onder andere Nick Catsburg, eindigde als elfde in de GTE PRO.

In de GTE AM klasse was Jeroen Bleekemolen lang in de race voor de overwinning. De Ferrari 488 van Keating Motorsports stond echter twee keer in het grind, door toedoen van Bleekemolen en Keating, waardoor er veel tijd verloren ging. De Ferrari finishte op de derde plaats in klasse, achter de Spirit of Race Ferrari en de winnende Dempsey-Proton Racing Porsche.

Video: 24H Le Mans Highlights

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

The Boring Company

The Boring Company toont Tesla Model X in ondergrondse tunnel

Brill Steel Subaru BRZ

LS-swapped Subaru BRZ heeft 580 pk