in

Formule 1 2013 – Japanese Grand Prix Highlights

Op een van de mooiste circuits ter wereld moest Sebastian Vettel hard werken voor zijn 5e overwinning op rij. Mark Webber versloeg zijn teamgenoot nog in de kwalificatie door met twee tiende verschil de pole te pakken. De start is echter niet het sterkste punt van de Australiër en Grosjean stoof vanaf een vierde plek door naar de kop van het veld.  Lewis Hamilton probeerde hetzelfde vanaf de derde plek en was bijna succesvol maar de voorvleugel van Vettel schampte het achterwiel van zijn Mercedes, het gevolg was een lekke band en einde race voor Hamilton.

Grosjean reed de eerste stint comfortabel aan de leiding maar het was allemaal schijn. Zowel Webber als Vettel kreeg vanaf de pitmuur te horen dat ze een gaatje moesten laten vallen om de banden te sparen. Beide Red Bull coureurs zaten op een verschillende strategie, twee stops voor Vettel tegenover drie stops voor Webber. Dit verschil bracht Sebastian Vettel de overwinnig, toen Webber zijn derde stop maakte kwam hij 10 seconden achter Vettel  de baan op en moest hij Grosjean wederom passeren. Dit kostte de Australiërs zoveel tijd dat hij geen serieuze aanval meer kon plaatsen bij Vettel.

Achteraf bleek dat Webber oorspronkelijk ook op een tweestopstrategie zat: “After that first stop the guys said ‘We’re still on two [stops] – no problem, look after the tyres, we can get to the target lap’. That was the plan, I was looking to wait off the back of Romain and then squeeze up to the back of him between lap 28-31 or 32.
“Then I think on lap 25 the guys said we’re going to three-stop, which is five laps shorter than the two-stop anyway. I asked the guys ‘Are you sure this is right?’ And they said ‘Yes, we’re going to give it a go’, and we gave it a go.”

Door Webber drie stops te laten maken wisselden Vettel en Webber van positie, iets wat voor veel critici voer was om te bewijzen dat Webber in deze fase van het kampioenschap niet mag winnen van het team. In plaats van te vragen om aan de kant te gaan is deze manier natuurlijk veel effectiever, Felipe Massa weigerde tenslotte ook om Alonso voorbij de laten in de Grand Prix van Japan. Achter Vettel, Webber en Grosjean eindigde Alonso op plek 4, Raikkonen op plek 5 en  Hulkenberg op plek 6.

De highlights van de Grand Prix van Japan kun je hieronder bekijken in de officiële video.

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Jay Leno's Garage - Aston Martin CC100 Speedster

Jay Leno’s Garage – Aston Martin CC100 Speedster

2013 BMW I3 Review

2013 BMW I3 Review