in

Formule 1 2014 – Belgian Grand Prix Highlights

Ieder Formule 1 seizoen heeft zo zijn rivalen, met uitzondering van de dominante jaren van Red Bull en Ferrari. Wie herinnert zich de strijd niet tussen Schumacher en Hill, of Schumacher en Hakkinen, Villeneuve en Pironi of Senna en Mansell. Dat zijn de gevechten en kampioenschappen die iedereen bij blijven, niet de dominante titels van Vettel en Schumacher.

Dit jaar is weer zo’n jaar, de Mercedes W05 is oppermachtig en het gevecht tussen Hamilton en Rosberg doet ons denken aan de rivaliteit tussen Senna en Prost in hun periode bij McLaren. Op Spa-Francorchamps barstte de bom, maar laten we eerst even terugblikken op de kwalificatie. Met grote overmacht bezette Mercedes de eerste startrij, maar liefst twee seconden sneller dan Vettel op de derde plaats en Alonso op de vierde plaats.

Het feit dat Vettel ‘best of the rest’ was verbaasde iedereen, de Red Bull RB10 staat niet bekend om zijn rechte lijn snelheid maar speciaal voor Spa en Monza had het team een low-downforce achtervleugel gemaakt en die deed zijn werk. In de race zou de RB10 hier nog meer van profiteren omdat die verreden werd onder droge omstandigheden.

Bij de start van de Belgian Grand Prix pakte  Hamilton meteen de leiding, en ook Sebastian Vettel stak klassementsleider Rosberg voorbij. Bovenaan bij Les Combes wilde de regerend wereldkampioen direct een aanval plaatsen bij Hamilton, maar hij schoot rechtdoor en zag Rosberg daardoor diens tweede plaats overnemen. In de tweede ronde probeerde Rosberg eenzelfde inhaalactie als Vettel, buitenom bij Les Combes. Er was echter geen ruimte en waar Vettel de uitloopstrook opzocht liet Rosberg hem staan terwijl Hamilton de racelijn had. De Duitser beschadigde zijn voorvleugel op de linker achterband van Hamilton waarbij het Pirelli-rubber de touché niet overleefde. De lekke band kostte Hamilton veel tijd, beschadiging aan het bodywork en uiteindelijk dure punten.

Bij de eerste pitstops werd Rosberg’s auto voorzien van een nieuwe voorvleugel, hierdoor viel hij terug tot plek vijf maar uiteindelijk wist hij zich terug te werken tot de tweede plaats. Ricciardo kreeg door de stop van Rosberg de leiding in handen en stond deze niet meer af. Na Canada en Hongarije wist de sympathieke Australiër wederom een Grand Prix te winnen, en niet zomaar een! Valtteri Bottas versloeg landgenoot Kimi Raikkonen voor de strijd om het laatste podiumplekje. Vettel werd vijfde, na een spannend gevecht met Kevin Magnussen, Jenson Button en Fernando Alonso.

Rosberg heeft nu 29 punten voorsprong op Hamilton maar haalde wel de woede van de fans en teambazen Toto Wolff en Niki Lauda op zijn hals. In een heftige teambespreking verklaarde Rosberg dat hij een statement wilde maken, hij gaat voor niemand meer aan de kant. Met nog zeven races te gaan is dit gevecht alles behalve beslist, dit weekend Monza!

Video: Official Belgian Grand Prix 2014 Highlights

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Deze Ferrari F355 GT is gebouwd voor Hillclimb

Deze Ferrari F355 GT is gebouwd voor Hillclimb

Novitec Tridente Maserati Quattroporte Krijgt 605 PK

Novitec Tridente Maserati Quattroporte Krijgt 605 PK