in

IndyCar 2015 – Dixon grijpt titel af van Montoya in Sonoma

Voor de race was iedereen het erover eens, Juan Pablo Montoya zou vast en zeker na 16 jaar zijn tweede IndyCar titel winnen. De Colombiaan ging vanaf de allereerste race aan de leiding van het kampioenschap, won de Indy 500 en stond nog eens driemaal op het podium. De zevenvoudig Grand Prix-winnaar had 34 punten voorsprong op Graham Rahal en 47 op Scott Dixon, dat moest toch genoeg zijn?

Het bleek niet genoeg te zijn, en dat allemaal vanwege die volstrekt idiote regel om dubbele punten uit te reiken in de laatste race van het seizoen. Montoya reed de eerste helft van de race rond de vierde/vijfde plek, dit was voldoende om de titel veilig te stellen. Maar na de eerste herstart ging het allemaal mis, Power probeerde Newgarden te passeren maar kruiste daarbij de lijn van Montoya. Juan tikte zijn teamgenoot achterstevoren en beschadigde daarbij zijn voorvleugel.

Een extra pitstop tijdens ‘groen’ zorgde ervoor dat de leider in het kampioenschap terugviel naar de staart van het veld. Een inhaalrace bracht hem nog de zesde plek, maar met Dixon inmiddels aan de leiding was dat niet voldoende. Zodoende won de Nieuw-Zeelander vanuit een bijna onmogelijke positie toch zijn vierde IndyCar kampioenschap.

De reactie van Montoya na afloop: “Tough brake today. Sad that one race can impact so much of the effort of a whole year. Thanks for everybody that believe in us.” Veel fans hadden het graag anders gezien, maar het is zoals het is. Hieronder de highlights van de laatste Indycar-race van 2015.

Video: IndyCar 2015 – Sonoma Highlights

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

BBC op bezoek bij Jos en Max Verstappen

BBC op bezoek bij Jos & Max Verstappen

DTM Moscow Raceway

DTM 2015 – ‘Idioot’ Ekström herovert de leiding