in

Luister naar de atmosferische V12 van de Pagani Huayra R

De Pagani Huayra bestaat inmiddels alweer 10 jaar en zoals gebruikelijk bij de Italiaanse fabrikant zijn er tientallen verschillende versies van gemaakt. Zo is er de normale Huayra, de BC, BC Roadster, Imola en diverse one-offs.

Afgelopen week heeft Pagani onthuld dat er nog een nieuwe versie aan zit te komen; de Huayra R. Nu denk je misschien, ‘nog meer van hetzelfde’, maar dat is niet het geval. De Huayra R is een circuitauto en komt met een atmosferische V12!

Net als de circuitversies van de Zonda R, krijgt de Huayra R een jankende twaalfcilinder die niet gedempt wordt door turbo’s. Zoals wel het geval is bij alle andere Huayra’s. In plaats van weer een krachtbron te lenen bij Mercedes-AMG, heeft Pagani samen met HWA AG een nieuwe V12 ontwikkeld. Het Duitse bedrijf stond achter de legendarische Mercedes CLK GTR en was medeverantwoordelijk voor de V12 in de Apollo IE.

De atmosferische 6,0-liter motor is de “lichtste, krachtigste en meest efficiënte V12 ooit gemaakt” volgens HWA, met 838 pk en 750 Nm koppel. De V12 jankt tot 9.000 toeren per minuut en is gekoppeld aan een nieuwe sequentiële transmissie met zes versnellingen.

Hoewel we nog even zullen moeten wachten voordat we de Huayra R in actie kunnen zien, kunnen we wel genieten van de motor op de testbank. We zien het Inconel-spruitstuk roodgloeiend worden en volgens Pagani moet het motorblok janken als de F1-auto’s van weleer.

Video: Atmosferische V12 van de Pagani Huayra R

Luister naar de atmosferische V12 van de Pagani Huayra R

Wat vond je van deze video?

17 Points
Upvote Downvote

Reageer op deze video

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *