in

Mark Webber Tribute

Na twaalf jaar Formule 1 heeft Mark Webber afgelopen weekend in Brazilië afscheid genomen van de hoogste tak van autosport. Hoewel de Australiër geen wereldtitels op zijn naam heeft kunnen schrijven was hij een grote naam binnen Formule 1 en kunnen we zijn afscheid niet ongemerkt voorbij laten gaan.

In 2002 maakte Webber zijn debuut in de Formule 1 voor het team van Minardi waar zijn landgenoot Stoddart intussen de baas was. Al in zijn eerste race (nota bene zijn thuisrace) zorgt Webber voor een sensatie door vijfde te worden en de eerste punten te scoren voor Minardi in 3 jaar. Het leverde hem een transfer op naar het Jaguar-team op waar hij het eerste jaar 17 punten scoorde en tiende werd in het kampioenschap. In 2004 ging het moeizamer bij Jaguar en Mark Webber stapt in 2005 over naar het grote team van Williams.

Williams Grand Prix zat op dat moment echter al in neerwaartse spiraal, Mark pakte in Monaco zijn eerste en enige podium met Williams. In 2006 vertrekt motorleverancier BMW en daarmee ook de echte snelheid, al had hij in Monaco nog kunnen winnen ware het niet dat de Cosworth motor het begaf.

Van 2007 t/m 2013 rijdt Mark Webber voor Red Bull Racing en 2010 had zijn jaar kunnen worden. De sympathieke Australiër behaalt 4 overwinningen, 10 podiumplaatsen en 5 pole positions maar vergooit zijn kansen door in de Grand Prix van Korea te crashen. Tijdens de ontknoping in Abu Dhabi wint Sebastian Vettel en pakt zijn eerste van vier titels. Daarna komt Webber niet meer in de buurt van zijn teamgenoot en rivaal, soms door een oneerlijke behandeling maar ook omdat de jonge Duitser gewoon enorm snel is.

Mark Webber nam echter nooit een blad voor zijn mond en dat zorgde voor geweldige interviews in het door mediatraining gedomineerde veld. Webber was daarom een persoonlijkheid en een graag geziene coureur in de paddock. Hij behaalde in totaal 9 overwinningen, 13 pole positions en 41 podiums.

Net als bij het afscheid van Michael Schurmacher zijn er weer mooie tributes gemaakt, wij hebben de beste uitgezocht en een highlight video van Fox Australia.

Video: Mark Webber Tribute

Fox Australia Tribute

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

2 Reacties

Laat een reactie achter

Reageer op deze video

Jaguar C-X75 - De Hypercar die er nooit komt

Jaguar C-X75 – De Hypercar die er nooit komt

De voorbereiding op een Crashtest

De voorbereiding op een Crashtest