in

Mazda Cosmo met 6-rotor laat zich horen in Japan

Het is hoogst onwaarschijnlijk dat Mazda ooit nog een auto gaat produceren met een wankelmotor. Ze zijn niet efficiënt genoeg naar de huidige maatstaven van benzineverbruik en uitstoot, en dat is waar het tegenwoordig om draait. Als de Japanners ooit nog een wankelmotor in een straatauto monteren, is het als range-extender.

In de goede oude tijd werden de RX-auto’s geleverd met een 1.3-liter 2-rotor, maar de raceauto’s van Mazda beschikten over 3-rotor of zelfs 4-rotor wankelmotoren. Dit soort wankels worden nog wel eens gebouwd door tuners voor speciale projecten, zoals Rob Dahm’s AWD 4-rotor. Maar er zijn tuners die nóg een stap verder gaan en zich op onbekend terrein begeven door een 6-rotor te bouwen.

Voor zover wij weten bestaan er maar een handvol 6-rotors. In Zuid-Afrika staat een BMW met 6-rotor, in Nieuw-Zeeland is er een RX-4 met 6-rotor en nu heeft Anniversary Racing Factory uit Japan hun Mazda Cosmo met 6-rotor afgerond. Op het Rotary Spirit evenement liet ARF de motor voor het eerst op alle rotors draaien. Voorzichtig weliswaar, want de 6-rotor moet nog verder ontwikkeld worden, maar het is een mooi stukje techniek om te aanschouwen.

Video: Mazda Cosmo met 6-rotor laat zich horen in Japan

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Ford GT

De Ford GT uit de Aaldering Gallery

Mercedes-AMG C63 S E Performance Review

Mercedes-AMG C63 S E Performance Review