in

Peugeot 9X8 LMH Le Mans Hypercar op Monza

Zoals we laatst al schreven keren er volgend jaar veel fabrikanten terug in de hoogste klasse van het FIA World Endurance Championship. In een tijdsbestek van drie weken hebben we Le Mans Prototypes van Porsche, Ferrari en nu Peugeot in actie gezien.

Na meer dan 10.000 testkilometers maakte de Peugeot 9×8 LMH afgelopen weekend zijn racedebuut tijdens de 6 uur van Monza. Hoewel het officiële raceprogramma van Peugeot pas in 2023 start, neemt de Franse fabrikant dit jaar al deel aan drie endurance races om zich optimaal voor te bereiden op komend seizoen.

De 9X8 is ontworpen volgens de nieuwe LMH-regels (Le Mans Hypercar), prototypes die fabrikanten helemaal zelf moeten ontwikkelen met optioneel een hybride-aandrijflijn. Dankzij de grotere vrijheid die de LMH-regels toestaan ​​ten opzichte van LMDh-regels, ontwikkelde Peugeot een unieke uitziende prototype zonder achtervleugel. De 9X8 maakt gebruik van het zogenaamde ‘ground effect’, waardoor de auto naar het asfalt wordt gezogen, in plaats van op het asfalt geduwd door vleugels. De carrosserie wordt ook gekenmerkt door de aanwezigheid van een ‘haaienvin’ die op de motorkap is gemonteerd, plus enkele winglets en andere verticale vinnen op de achterste wielkasten.

De 9X8 is vierwielaangedreven, met een 2,6-liter twin turbo V6-motor die de achterwielen aandrijft en een krachtige elektromotor op de vooras. De V6 kan meer dan 680 pk produceren, terwijl de elektrische unit een vermogen levert van 270 pk. Zoals vereist door de regelgeving (maar aangepast per race door de Balance of Performance), mag het maximale vermogen niet hoger zijn dan 680 pk in totaal. De ECU beheert daarom onder alle omstandigheden het vermogen zodat er gezamenlijk nooit meer dan 680 pk beschikbaar is voor de coureur.

Voor Peugeot was het een leerzaam weekend in Monza, maar niet succesvol. Nummer 93 viel in de 47e ronde stil bij de ingang van de pitstraat en de #94 Peugeot finishte op 25 ronden achterstand.

Video: Peugeot 9X8 LMH Le Mans Hypercar op Monza

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Aston Martin Vantage GTE gelanceerd door sausage curb

Aston Martin Vantage GTE gelanceerd door sausage kerb

Opel Calibra 4x4 Turbo vs hedendaagse sportauto's

Opel Calibra 4×4 Turbo vs hedendaagse sportauto’s