in

Rolls-Royce Cullinan Rijtest

Rolls-Royce is altijd een fabrikant geweest van luxueuze en comfortabele personenauto’s, dus dat de Britten nu met een SUV op de proppen komen ligt voor de hand. Als Lamborghini, Jaguar en Bentley zich op deze markt begeven kan Rolls-Royce natuurlijk niet achterblijven.

In februari 2015 kondigde men een SUV te gaan bouwen en ruim drie en een half jaar later is de Cullinan af. Dat is een stuk sneller gegaan dan bij Lamborghini, waar men ruim zes jaar bezig was de Urus te ontwikkelen.

De Rolls-Royce Cullinan maakt gebruik van een aluminium spaceframe en is 5,34 meter lang, 2,16 meter breed en 1,84 meter hoog. Met deze afmetingen is hij gelijk de koning onder de SUV’s, 20 cm langer dan de toch al enorme Bentley Bentayga. Achterin kunnen kopers een driezitsbank of twee losse zetels configureren, de bagageruimte is 526 liter.

Voorin de Cullinan ligt de uit Rolls-Royce Phantom bekende 6,75-liter V12 met dubbele turbo. De krachtbron is goed voor 571 pk, 850 Nm koppel en het vermogen wordt verdeeld over alle vier de wielen. De SUV van Rolls-Royce weegt 2.660 kg, maar heeft desondanks een topsnelheid van 250 km/h. Tot een snelheid van minder dan 60 km/h sturen de achterwielen in tegenovergestelde richting om de manoeuvreerbaarheid te verbeteren. Vanaf 60 km/h draaien de achterwielen in dezelfde richting als de voorwielen, ter verbetering van de stabiliteit van de SUV

Om het in- en uitstappen te vergemakkelijken, kan de Rolls-Royce Cullinan vier centimeter verlaagd worden met de sleutel. Daarnaast openen de deuren in tegenovergestelde richtingen, zoals in de Phantom en de Ghost. De achterklep bestaat net als bij een Range Rover uit twee delen, het onderste deel is uitgerust met twee stoelen zodat er romantisch gepicknickt kan worden.

Prijzen zijn nog steeds niet vrijgegeven maar dat doet er niet toe. Of het nu 5, 6 of 7 ton euro is, je bent gek als je het eraan uitgeeft. Carfection mocht als een van de eerste in de Cullinan rijden en beoordelen of het een echte SUV én Rolls-Royce is.

Video: Rolls-Royce Cullinan Rijtest

author avatar
Mr. Autostrada Eindredacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Bathurst 1000 2018 Highlights

V8 Supercars 2018 – Bathurst 1000 Highlights

Land Rover Discovery TD5

Klokje Rond – Land Rover Discovery TD5 met 427.857 km