in

De McLaren-Renault was langzamer dan de McLaren-Honda op Suzuka

Weten jullie nog dat Fernando Alonso na afloop van de Grand Prix van Australië riep; “now we can fight!“. De Spanjaard doelde hiermee op het feit dat de Renault-krachtbron ervoor zou gaan zorgen dat de McLaren MCL33 de strijd kon aangaan met de top 6. Het team uit Woking had in 2017 tenslotte het beste chassis, volgens henzelf, en met een fatsoenlijke motor zou het in 2018 helemaal goed komen.

Toegegeven, Alonso heeft nu al drie keer zoveel punten behaald als in heel 2017, maar aansluiting bij de top 6 is er allerminst. Sterker nog, het lijkt erop dat de MCL33 steeds minder competitief wordt, alleen de auto van Williams is nóg langzamer.

De McLaren-Renault MCL33 heeft te weinig downforce en teveel drag, waardoor de topsnelheid te laag is. Dit werd pijnlijk duidelijk toen op Spa-Francorchamps de coureurs elkaar een slipstream moesten geven om topsnelheid te vinden. Het is een erbarmelijk aerodynamisch pakket en updates helpen niet omdat resultaten van de windtunnel niet overeenkomen met de praktijk. In feit racet men dus nog met exact dezelfde auto als in Spanje.

Inmiddels is het F1-circus aanbeland in Japan voor de Grand Prix op Suzuka, een circuit waar downforce én topsnelheid vereist is. In de kwalificatie vlogen Alonso en Vandoorne er al in Q1 uit, met rondetijden van 1:30.573 en 1:31.041. Kijken we naar de kwalificatietijden van vorig jaar, dan zien we dat de coureurs in de McLaren-Honda MCL32 respectievelijk 1:29.749 en 1:29.778 reden. Een klap sneller dan dit jaar!

We weten dat dit soort vergelijkingen niet 100% correct zijn omdat de baancondities niet gelijk zijn. Maar besef wel, de 2018 supersoft band is gelijk aan de 2017 ultrasoft band, oftewel één compound zachter dan de band waarmee men vorig jaar reed in de kwalificatie. En nog was de 2018 Mclaren-Renault niet sneller dan de 2017 McLaren-Honda.

De 2018 Renault-motor zal ongetwijfeld beter zijn dan de 2017 Honda-motor, maar het chassis van McLaren is dit jaar echt een shitbox. Pijnlijk!

Video: McLaren-Renault was langzamer dan de McLaren-Honda

De McLaren-Renault was langzamer dan de McLaren-Honda op Suzuka

Wat vond je van deze video?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *