in

IndyCar 2017 – Takuma Sato wint Indy 500!

Vanaf het moment dat Fernando Alonso aankondigde dat hij deel zou nemen aan de Indianapolis 500 stond heel de racewereld op zijn kop. Het was tientallen jaren geleden dat een Formule 1-coureur tijdens het seizoen deelnam aan de beroemde Amerikaanse race en Alonso gaf ook nog eens aan dat hij voor de winst ging.

Vanaf de eerste vrije training werden er kijkcijferrecords gebroken, iedereen wilde zien hoe de tweevoudig wereldkampioen het zou doen in een IndyCar. En wat bleek, de Spanjaard kon prima meekomen met de favorieten. Hij kwalificeerde zich voor de ‘Fast Nine‘ en zette zijn McLaren-Honda Andretti vervolgens op de vijfde plek neer, als beste rookie.

Fernando leek dus oprecht een kanshebber en liet dat ook zien in de race, na de eerste serie pitstops nam hij de leiding over en reed sindsdien constant in de top 5. In de 53e ronde werd de wedstrijd voor de eerste keer geneutraliseerd door een enorme klapper van Scott Dixon en Jay Howard. Fernando Alonso reed op het moment van de crash aan de leiding maar werd na de herstart door Rossi, Sato en Hunter-Reay naar de vierde plaats verwezen.

Halverwege de race reed Hunter-Reay sterk aan de leiding maar met nog 60 ronden te gaan plofte zijn Honda-motor, en er zouden nog meer Honda-motoren het einde niet halen. Charlie Kimball’s motor plofte met nog 35 ronden te gaan en iedereen hield zijn hart vast voor de motor van Alonso, die was teruggezakt naar de 10e positie. De McLaren-coureur begon echter weer aan een opmars en passeerde Tony Kanaan buitenom. Niet veel later echter, bij het opkomen van het rechte stuk, ging ook zijn Honda-motor kapot. Alonso kreeg een staande ovatie van het publiek, dat volop had genoten van het optreden van de debutant.

Dankzij een alternatieve strategie was Max Chilton inmiddels opgeklommen naar de eerste positie. De Brit hield die plek enige tijd vast maar na de laatste caution waren het Castroneves, Sato en Ed Jones die voorbij kwamen. In de laatste ronden kwam het aan op Sato en Castroneves, de Braziliaan vocht voor zijn vierde Indy 500-overwinning en Sato voor zijn allereerste. De Japanner wist in de 198e van 200 ronden een aanval van Castroneves af te slaan en daarna kreeg Helio het gat niet meer gedicht.

Vijf jaar nadat hij in de laatste ronde crashte bij het inhalen van Dario Franchitti wint Takuma Sato de Indianapolis 500. De grootste overwinning uit zijn carrière. Voor Andretti Autosport en Honda was het de tweede achtereenvolgende Indy-zege.

Video: Indy 500 Highlights

Alonso Interview

author avatar
Autostrada Redacteur
Heeft benzine door de aderen stromen en volgt vrijwel alles wat gemotoriseerd is. Voorliefde voor atmosferische motoren met een handbak. Droomauto; Singer 911, of Ferrari F40, of Pagani Zonda, of....

Reageer op deze video

Scott Dixon Crash

Indy 500 geneutraliseerd na mega crash Scott Dixon

Rolls Royce Sweptail is de duurste nieuwe auto

Rolls-Royce Sweptail is de duurste nieuwe auto